miercuri, 5 octombrie 2016

Veste buna! S-au schimbat regulile privind calatoria minorului in strainatate!

Incepand cu data de 06 octombrie 2016, regulile pentru calatoriile minorilor in strainatate se simplifica, ne informeaza avocatnet.ro.

Conform Legii nr.169/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata in Monitorul Oficial, declaratia pentru acordul parintilor (sau al reprezentantilor legali) va fi valabila pentru mai multe calatorii.

In cazul in care minorul este insotit in strainatate de o alta persoană majora, cum se intampla sin in cazul taberelor de grup sau individuale, nu vor mai trebui declarate scopul si traseul calatoriilor. Documentul urmeaza sa fie valabil timp de 3 ani si pentru mai multe calatorii. 

De asemenea, in cazul copiilor care pleaca in strainatate doar cu unul dintre parinti, declaratia de acord a celuilalt parinte va avea o valabilitate de pana la trei ani si va putea fi folosita pentru mai multe calatorii.

In acelasi timp, prezentarea declaratiei celuilalt parinte sau a ambilor parinti nu va mai fi necesara atunci cand minorii isi au domiciliul/resedinta in statul de destinatie.

Pana acum, declaratia de acord era obligatorie pentru fiecare iesire din tara a minorilor.

„[M]inorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte”, prevede noua lege.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu