miercuri, 3 septembrie 2014

Despre New York, cu dragoste!

Plecam cu primele raze de soare si ajungem cat sa-l vedem ducandu-se la culcare, un cerc  imens colorat in portocaliu intens, deasupra Manhattan-ului. Lasam aeroportul in urma si ne miscam greoi spre oras. 


In fata ni se deschide un peisaj incarcat cu drumuri suprapuse, poduri peste poduri, masini bara la bara si nelipsitul Big Yellow Taxi.


Ne uitam in jur si asteptam cu nerabdare sa zarim zgarie norii, pe care ii stim atat de bine din filmele cu care am crescut, si, surpriza, apar din senin, la orizont.

Drumul continua si Manhattanul ni se apropie, incet, prietenos, cu cladiri imbracate in caramida maronie si geamuri imense in care se oglindeste soarele, inainte sa plece sa incalzeasca alte meleaguri indepartate.

Traversam oceanul si intalnim Europa in inima Manhattan-ul, in Little Italy, trecem cu rapiditate de la un peisaj la altul, de la un sentiment la altul,  in doar cateva minute.

Upper East Side este o "insula pustie" in miez de vara si ai ocazia sa te plimbi linistit si sa iti auzi gandurile, printre casutele cochete ale celor care au reusit sa-si faca un drum in Marele Oras.

Times Square este un bulgare de energie, un furnicar in care mii de oameni raman in extaz in fata unei imense reviste digitale. Aici, turisti din intreaga lume vin sa vada acesta Meca a Comertului, cu reclame multicolore ce zboara din toate directiile si fac lumina in plina noapte.

Martor a numeroase scene de dragoste care ne-au ramas adanc tiparite in minte, Central Park, isi face loc cu indrazneala in inima "junglei de otel". Pe aleile mari, umbrite de copaci cu cupola generoasa, newyorkezii isi descretesc fruntile.

Cand pasesti in Manhattan, muntii de metal te coplesec, esti la picioarele lor, dar, odata cocotat pe Empire State Building situatia se schimba si, exact ca intr-o relatie, balanta puterii este data peste cap pe nesimtite: acum New York-ul ti se preda, iar zgarie norii ti se inchina.

Aici cuvantul spectacol capata alt sens, totul se desfasoara la o scara imensa si am descoperit acest lucru, in Bronx, pe stadionul Yankees, o adevarata desfasurare de forte, puse in slujba Show-ului American.

Dupa ce am luat la pas faimosul Brookly Bridge, am ajuns in Dumbo si i-am facut Manhattanului cu mana, de departe, la ceas de seara. 


Lumina, energie, culoare, miscare, New York-ul este o sarbatoare, un sentiment.

Am venit cu soarele si am lasat in urma un New-York mohorat, la mila unor nori grei si plumburii. 

Adio, dar raman cu tine...

Mesajul Alexandrei, insotitor de grup tabara limba engleza New York

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu