luni, 27 ianuarie 2014

Tabara la Edinburgh vara 2014! Impresii insotitor grup tabara limba engleza Scotia!

Descopera capitala festivalurilor de arta!

In vara anului 2011 am insotit un grup de 20 de copii intr-o tabara de limba engleza desfasurata la Edinburgh, capitala Scotiei. Eram nerabdatoare si, in acelasi timp, incantata de aceasta noua destinatie care imi parea misterioasa si plina de istorie si cultura. Vizitasem in cateva randuri Londra – orasul regina, cum imi place sa-l numesc si orasele de renume precum Oxford, Cambridge sau Brighton si chiar o parte din oraselele invecinate. Anglia imi placuse si ma cucerise prin eleganta ei, oamenii politicosi si amabili, Scotia in schimb promitea altceva. 


M-a surprins prin verdele crud al campurilor (datorat ploilor abundenete), aerul proaspat si jovialitatea locuitorilor, dar, in primul rand, am fost fascinata de Festivalul de arte "The Fringe”.

Din cartierul istoric din jurul castelului Edinburgh pana in elegantul Oras Nou, capital Scotiei zumzaie de miscare. Pentru vizitatori, Edinburgh este un teren fericit de intalnire a traditiei cu avangarda, pus in ediventa de stralucirea festivalului Military Tattoo, pe de o parte, si de faimosul Fringe Festival, pe de alta parte, ambele avand loc in august.

Pe data de 31 Iulie 2011, avionul nostru a decolat de pe aeroportul Henri Coanda cu destinatia finala Edinbugh. 
M-am bucurat pentru ca am prins in a doua saptamana de tabara si inceputul celui mai mare festival de arta din lume.


Edinburgh era numit odinioara Atena Nordului, datorita specificului sau progresist si cultural asemanator cu cel al Epocii de Aur a Atenei. Mult iubitul autor scotian Sir Walter Scott, al carui monument se afla pe Princess Street, descrie orasul ca pe Imparateasa Nordului. A devenit capitala Scotiei in 1437 si noua cladire a Parlamentului este un punct de reper remarcabil si modern al orasului. 

Edinburgh este si capitala culturala a tarii, cu multe Sali de expozitii, muzee, locuri pentru reprezentatii artistice si o solida mostenire culturala. Muzeul Scriitorilor din oras omagiaza operele si vietile lui Scott, Robert Louis Stevenson si Robert Burns. Primii doi s-au nascut in Edinburgh, iar Burns a fost un oaspete obisnuit aici. Muzeul se potriveste foarte bine cu festivalul, care inseamna, de fapt, mai multe festivaluri, toate avand loc in acelasi timp, inclusiv Festivalul International al Cartii.


In plus, fata de Festivalul Cartii si Festivalul International de la Edinburgh, mai exista si faimosul Fringe Festival care, ca si festivalul principal, a inceput in anul 1947.

In timpul festivalului nu stii niciodata ce o sa intalnesti pe strada, iar acest lucru face parte integranta din distractie. Pot fi muzicieni, magicieni, poeti sau pictori, toti incercand sa-i ademeneasca pe oaspeti cu un giumbusluc, invartind palaria sau doar afisandu-se de dragul spectatorilor. 

Cand soarele straluceste, asa cum adesea se intampla in timpul festivalului, nu exista oras mai frumos in care sa te afli.  De fapt, nu exista oras mai frumos in tot timpul anului. Sunt inregistrate 4.500 de cladiri din centrul orasului, ale carui doua parti – Orasul Vechi si Orasul Nou – au fost desemnate impreuna ca facand parte din Patrimonial Cultural Universal UNESCO. Totusi, nu ai sentimental ca traiesti intr-un oras muzeu.


Orasul vechi se grupeaza in jurul Royal Mile, lunga strada ce merge de sus, de la Castelul Edinbugh, in jos spre Palatul Holyroodhouse si Parlamentul Scotiei. Castelul Edinburgh este cocotat pe Castle Rock, care se vede bine din multe parti ale orasului. The Rock este un colt de stanca vulcanic de 122 m inaltime, iar intre zidurile castelului se afla cea mai veche cladire a aorasului – micuta capela St. Margaret, construita in secolul XII.


Cealalta artera principal a orasului este Princess Street in jurul caruia se gaseste Noul Oras. Este “nou” doar in comparatie cu Orasul vechi, pentru ca i s-au pus bazele si a fost construit in secolele XVIII – XIX. Cand a fost inceput Noul Oras, in orasul Vechi traiau deja optzeci de mii de oameni si era nevoie de mai mult spatiu.

Rezultatul a fost o serie de strazi si cladiri elegante, inclusive unul dintre simbolurile locului, Hotelul Balmoral. Merita mentionate si Monumentul lui Scott, Galeria Nationala de Arta si Academia Regala a Scotiei (RSA), al carei scop este promovarea Festivalului de Arta.

Profit de aceasta ocazie pentru a le multumi parintilor pentru increderea acordata, dar si participantilor pentru experienta de neuitat pe care am trait-o impreuna in tabara de la Edinburgh.

Descopera si tu frumoasa capitala a Scotiei alaturi de tabere.com. Rezerva-ti acum un loc in tabara de limba engleza din Scotia! Mai sunt doar 3 locuri disponibile!

Cu drag,
Ileana ( group leader tabara vara 2011, Scotia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu