miercuri, 3 aprilie 2013

Saptamana Scoala Altfel 2013 - in vizita la Aeroportul Tuzla!


Saptamana Scoala Altfel (1 – 5 aprilie 2013) este un program national dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, organizat de Ministerul Educatiei Nationale.

Programul face parte din proiectul „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, proiect ce are ca scop implicarea elevilor si a cadrelor didactice  in diverse activitati care sa raspunda intereselor si preocuparilor acestora.

In incercarea de a sustine educatia si pe copiii ambitiosi si talentati, membrii echipei Regional (Tabere.com si Ras Aeroport Tuzla) ii asteapta in aceasta saptamana pe elevii din judetul Constanta in vizita la Aeroportul Tuzla.

Pana in acest moment ne-au vizitat aproximativ 1000 de elevi, de la gradinite, scoli si licee, iar in zilele ce au ramas asteptam alte cateva sute.

Pentru a fi introdusi in captivanta lume a aviatiei, elevii viziteaza hangarul Aeroportului Tuzla (primul aeroport privat din Romania), calea de rulaj, Scoala de Supravetuire pe Mare, bazinul sau simulatorul pentru insotitorii de bord.

In fiecare zi, micutii au posibilitatea de a afla direct de la pilotii aeroportului despre ce presupune meseria de pilot de avion sau elicopter si care sunt pasii pentru a deveni unul.

Si pentru ca stim cu totii cat este de importanta cunoasterea cel putin a unei limbi straine in meseria de pilot, si nu numai, am profitat de ocazie pentru a le aduce la cunostinta elevilor desfasurarea celei de-a doua editii a Concursului National de Limba Engleza JOC, JOACA.

Astfel, castigatorul concursului are sansa de a invata limba engleza cu profesori vorbitori nativi, INTR-O TABARA DE DOUA SAPTAMANI IN ANGLIA, LA ISLE OF WIGHT, OFERITA DE TABERE.COM.

Concursul JOC, JOACA este organizat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei in parteneriat cu tabere.com. Pentru detalii, CLICK AICI!


Toate fotografiile realizate la Tuzla sunt disponibile pe paginile de Facebook.
In continuare va prezentam cateva informatii privind traseul parcurs de elevi la Aeroportul din Tuzla:

1. HANGARUL
Hangarul de la Tuzla are o suprafata de 1200 mp si urmeaza sa fie extins si este locul in care sunt adapostite si intretinute cele mai importante avioane si elicoptere din flota (inclusive cele de la scoala de zbor).
In interior am putut vedea spatiul in care inginerii si mecanicii de aviatie fac reparatii sau lucrari periodice, de intretinere, aeronavelor.
Platforma din fata hangarului este locul in care, prin exceptie, vara, este primit pentru o zi publicul unui airshow organizat de aeroportul Tuzla.
Anul acesta airshowul este numit Aeromania si se desfasoarta pe 13-14 iulie.

2. PISTA si avioanele
De-a lungul caii de rulaj sunt stationate avioanele ca: AN 2 – folosite la agricultura, Piper –pentru aerotaxi, BN 2 – fost avion de salvare folosit acum pentru aerotaxi si transport de colete, Cessna 182 – folosita pentru lansarea de parasutisti.

3. SCOALA DE ZBOR
Scoala de zbor are o cladire noua, inaugurata in 2010, iar in interiorul ei sunt sali de curs si laboratoare – dotate cu tot ceea ce este nevoie pentru partea teoretica a pregatirii viitorilor piloti.
Aici cursantii se pot pregati pana la orice nivel: de la primul brevet obtinut in aviatie – cel de pilot amator sau PRIVATE PILOT LICENSE, pana la maximum de calificare in aviatie – licenta de pilot profesionist, sau AIRLINE TRANSPORT PILOT LICENSE.
La Tuzla poti devein atat pilot de avion, cat si de elicopter.
Cu o licenta de zbor poti ajunge sa pilotezi orice tip de avion – deoarece ca nu mai este nevoie decat de un curs scurt de specializare pentru tipul de avion, curs care in aviatie se numeste “type rating”.
Varsta minima pentru a incepe scoala de zbor este de 16 ani.
Varsta minima pentru parasutism este tot de de 16 ani – si este necesar acordul parintilor.
Brevetele care se pot obtine la scoala de zbor de la Tuzla sunt recunoscute nu doar in Romania, ci oriunde in lume. In baza lor poti aplica pentru orice companie – deoarece legislatia in aviatie este aceeasi in toata lumea.

4. SCOALA DE SUPRAVIETUIRE PE MARE
La Tuzla exista prima Scoala de Supravietuire pe Mare din Romania. Aici se inscriu toti adultii angajati in industriile offshore (extractive – de petrol gi gaze). Toti cei care lucreaza pe platformele petroliere din Marea Neagra sau care zboara in larg trebuie sa fie pregatiti pentru situatiile neprevazute si dificile care pot aparea “la serviciu”.

5. BAZINUL - pentru Sea Survival (supravietuire pe mare)
Parte a Scolii de Supravietuire pe Mare este si bazinul incalzt, cu o adancime de 18 metri – in care cursantii simuleaza caderea unui elicopter in apa – fiind scufindati intr-o capsula care imita perfect interiorul unui elicopter – dar si lansarea unei barci la apa si alte proceduri care tin de supravietuirea pe mare.

6. SIMULATORUL PENTRU INSOTITORII DE BORD
La Tuzla exista singurul simulator pentru exercitiile insotitorilor de bord din Romania.
Simulatorul in care se antreneaza viitorii insotitori de bord (stewarzi) este construit dintr-un fuselaj de B737-242QC – reciclat. Acesta se misca – in timpul exercitiilor pe o perna de aer si poate fi inundat cu fum cosmetic (de “discoteca”). Aici se simuleaza interventiile stewarzilor in caz de turbulente, incendii, amerizare, etc.

7. SIMULATORUL DE FUM SI FOC
Cursantii, utilizand stingatoare reale, exerseaza tehnicile de stingere a incendiilor pe simulator.
8. SIMULAORUL DE ZBOR
Pentru a face economie, elevii scolii de zbor exerseaza zborul pe un simulator care este replica perfecta a interiorului avionului folosit la scoala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu