luni, 8 octombrie 2012

Vrei sa fii student in Oxford? O tabara educationala in Marea Britanie poate fi primul pas!

Situat la confluenta raurilor Cherwell si Tamisa (cunoscut si ca Isis in Oxford, de la numele antic Thamesis),
Oxfordul era locul prin care cele doua rauri puteau fi traversate doar cu o caruta trasa de boi ( ox = bou, ford = vad), de unde provine si denumirea orasului.

Se crede ca primele centre de invatare din Oxford sunt legate de manastirile ridicate de calugarii Augustini in secolul al XII -lea.

In anul 1167, o disputa intre Regele Angliei Henry al II lea si Regele Frantei a condus la stabilirea unor profesori savanti in Oxford. Pana in secolul al XIII-lea calugari apartinand celor mai proeminente ordine religioase la vremea respectiva studiau si locuiau in oras.

Primele colegii au fost infiintate in acea perioada de catre episcopi influenti, bogati si puternici, astfel incepand povestea Oxfordului si a frumoaselor sale colegii.

Relatiile dintre oras si studenti nu au fost intotdeauna atat de usoare precum sunt in ziua de azi. In anul 1209 o localnica a fost ucisa de un elev. 

Cautand razbunare, localnicii au spanzurat doi dintre colegii elevului, determinandu-i pe altii sa fuga cuprinsi de fuga.

Unii dintre acestia s-au indreptat catre Cambridge, unde au fondat alta universitate.

TOP 10 LUCRURI DE VAZUT SI DE FACUT IN OXFORD

1. Radcliffe Camera, cea mai cunoscuta cladire din Oxford, a fost terminata in anul 1749 de catre James Gibbs, cu banii lasati mostenire de medicul John Radcliffe. Acum este o maiestoasa sala de lectura circulara din cadrul Librariei Bodleain.

2. Libraria Bodleain, este amplasat in inima Centrului Istoric a orasului, fiind cea mai faimoasa librarie din lume. Cu peste100 de mile de rafturi si detinand un exemplar din fiecare carte publicata in lume, libraria Bodleain este biblioteca de cercetare pentru Universitate.

3. Teatrul Sheldonian a fost contruit intre anii 1664 si 1668 dupa un proiect al lui Sir Christopher Wren, care a fost profesor de astronomie si un membru al colegiului All Souls. Avand o capacitate de pana la 2000 de persoane, este utilizat in special pentru concerte, prelegeri universitare si cerenomii.

4. Christ Church a fost fondata de catre atotputernicul Cancelar al regelui Henry al VIII-lea, Cancelarul Wolsey, in anul 1524. Wolsey a construit colegiul pe locul in care fusese anterir o manastire extinsa, pe
care a demolat-o partial. Dupa caderea de la putere a cancelarului, regele Henry a salvat colegiul si l-a unit cu manastirea, ridicandu-l la statutul de catedrala in 1546.

5. Piata Acoperita, a fsot stabilita permanent in locul in care se afla acum in 1774 si este ca o institutie in Oxford.

6. Muzeul Ashmolean - este cel mai vechi muzeu din tara, infiintat in 1683 de Elias Ashmole pe strada Broad, pentru a gazdui artefactele si curiozitatile colectate de catre naturalistul secolului al 17-lea si gradinarul roial John Tradescant.


Mutat in 1845 la adresa actuala de pe strada Beaumont, Muzeul Ashmolean detine o colectie fantastica de artefacte arheologice si tablouri ale unor pictori celebri, precum Constable, Gainsborough, Manet, Rembrandt si Titian.

7. Gradina Botanica din Oxford - este cea mai veche gradina botanica din Marea Britanie, fiind fondata in 1621 de catre Henry Danvers. O mare parte din aspectul original supravetuieste si astazi.

8. Podul Bridge of Sigs, sau mai degraba Podul Hertford, trece peste colegiul New Lane si uneste cele doua dreptunghiuri ale colegiului Hertford. Numele lui celebru
provine de la o perceputa similitudine cu faimosul pod din Venetia. Totusi, nu a fost niciodata construit cu intentia de a fi o replica venetiana.

9. St. Mary the Virgin, sau Biserica "oficiala" a Universitatii, a fost martora la multe evenimente istorice importante de-a lungul anilor.

10. Raurile: Tamisa, cunoscut la nivel local sub denumirea de Isis si Cherwell, ce joaca un rol important in viata locuitorilor din Oxford. Te poti bucura de o plimbare cu barca, pentru a uita pentru cateva momEnte de multimea de oameni.

COLEGIILE DIN OXFORD

"Unde este Universitatea?", este inca o intrebare adesea intalnita in Oxford. Raspunsul este simplu: doar priveste in jurul tau.

In Oxford nu exista doar un campus grozav, de vreme ce Colegiile Univeristatii se afla chiar in inima orasului. 

Pe aproape fiecare strada si fiecare coltisor poti gasi o parte din Universitate si din viata universitara, atat din trecut cat si din prezent.

Un tur al Oxfordului nu este complet fara macar o scurta vizita la unul dintre Colegiile sale minunate.

Astazi, exista in 38 de Colegii in Oxford, opt dintre aceste fiind numai pentru absolventi iar unul, All Soules, cel mai exclusivist dintre toate, numai pentru membri absolventi ( Senior Fellows).

Sa fii invitat sa devii membru al Colegiului All Souls este probabil cea mai mare onoare academica.

Vrei sa afli mai multe despre Oxford?

Te asteptam alaturi de noi in tabara de limba engleza din Marea Britanie, Oxford - vara 2013.

Click aici pentru informatii privind tabara din vara 2012!

POZE TABARA AICI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu